Reklama

Ortopedický magazín logo
VITAJTE
Ortopedický magazín logo
Slider

Ghee má blahodárne účinky pri ochoreniach kostí

Ghee má blahodárne účinky pri ochoreniach kostí

Ghee je typ prepusteného masla, ktoré sa používa najmä v indickej kuchyni a na Blízkom východe. Vyrába sa metódou zohrievania kravského mlieka tak, aby sa vyparila všetka voda a zostali iba čisté tekuté tuky z mlieka. Ghee sa na rozdiel od iných prepustených masiel spracováva na teplotách pod 100 °C, čo zanecháva mnoho vitamínov a živín, ktoré by boli pri vyšších stupňoch zničené, ako na príklad vitamín E, vitamín A, antioxidanty a rôzne iné. 

Pôvod

Prepustené maslo nie je novinka. V časoch, keď neexistovali chladničky, bolo treba skladovať potraviny tak, aby vydržali čo najdlhšie. Takáto alternatíva masla, ktorá nemusí byť skladovaná v chlade, bola v minulosti konzumovaná a vyrábaná aj na našom území.

Je taktiež veľmi výraznou ingredienciou ajurvédy pochádzajúcou z Indie. Je viac ako 3-tisíc rokov staré a do dnešného dňa využívané v rámci alternatívnej medicíny, najmä ako základ na prijímanie živín pri liečbe bylinkami. Niektoré kultúry tvrdia, že s kladnými zdravotnými účinkami má ghee aj veľkú spirituálnu hodnotu.

Pozitívne účinky ghee

V prvom rade ghee, tak ako aj ostatné tuky, uvoľňuje mnohé vitamíny z rôznych potravín, čo umožňuje nášmu telu prijať ich a spracovať. Bez tukov sa vitamíny ako A, D, E a K nedokážu rozpustiť. Ghee sa skladá z 99 % tuku, 0,3 % proteínu a 0,3 % vody. Neobsahuje žiadnu laktózu, a preto je vhodné aj pre ľudí intolerantných na laktózu. 

Okrem iného obsahuje nasýtené mastné kyseliny, konjugovanú kyselinu linolovú a globulárnu membránu mliečneho tuku, ktoré obsahujú veľké množstvo zdravých bioaktívnych zložiek. Látky v tomto mliečnom tuku podporujú aj množenie buniek, odumieranie už nefunkčných buniek, zrážanlivosť krvi, základné funkcie nervového systému, sú všeobecne známe svojimi antibakteriálnymi účinkami a pomáhajú procesom znižujúcim cholesterol. Konjugovaná kyselina linolová zase zvyšuje kvalitu tejto potraviny a kyselina maslová udrží ghee omnoho dlhšie čerstvé.

Vďaka svojmu zloženiu podporuje chudnutie, no nespôsobuje ho, ľahko sa trávi a má vysoké energetické hodnoty.

Ghee má blahodárne účinky pri ochoreniach kostí

Podľa výskumov má ghee blahodarné účinky pri rôznych ochoreniach, ako sú:

Na druhej strane obsahuje relatívne nízky podiel minerálov a aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v obyčajnom masle, a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Negatívne účinky ghee nie sú zatiaľ úplne známe, no vieme, že všetkého veľa škodí. Tiež netreba zabúdať na to, že ghee je tuk v takmer 100 % forme, a preto je odporúčaná dávka maximálne 2-3 čajové lyžičky denne, ideálne v rámci varenia.

Redakcia

Research Gate

Foto: Envato Elements

Copyright 2021 © Factory 457 s.r.o.

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Pripojte sa k nášmu zoznamu adresátov a dostávajte každý týždeň výber najzaujímavejších správ zo sveta Ortopedického magazínu.

Úspešne ste sa prihlásili k odberu.

Share This