Ghee má blahodárne účinky pri ochoreniach kostí
Ghee je typ prepusteného masla, ktoré sa používa najmä v indickej kuchyni a na Blízkom východe. Vyrába sa metódou zohrievania kravského mlieka tak, aby sa vyparila všetka voda a zostali iba čisté tekuté tuky z mlieka. Ghee sa na rozdiel od iných prepustených masiel spracováva na teplotách pod 100 °C, čo zanecháva mnoho vitamínov a živín, ktoré by boli pri vyšších stupňoch zničené, ako na príklad vitamín E, vitamín A, antioxidanty a rôzne iné.
Pôvod
Prepustené maslo nie je novinka. V časoch, keď neexistovali chladničky, bolo treba skladovať potraviny tak, aby vydržali čo najdlhšie. Takáto alternatíva masla, ktorá nemusí byť skladovaná v chlade, bola v minulosti konzumovaná a vyrábaná aj na našom území.
Je taktiež veľmi výraznou ingredienciou ajurvédy pochádzajúcou z Indie. Je viac ako 3-tisíc rokov staré a do dnešného dňa využívané v rámci alternatívnej medicíny, najmä ako základ na prijímanie živín pri liečbe bylinkami. Niektoré kultúry tvrdia, že s kladnými zdravotnými účinkami má ghee aj veľkú spirituálnu hodnotu.
Pozitívne účinky ghee
V prvom rade ghee, tak ako aj ostatné tuky, uvoľňuje mnohé vitamíny z rôznych potravín, čo umožňuje nášmu telu prijať ich a spracovať. Bez tukov sa vitamíny ako A, D, E a K nedokážu rozpustiť. Ghee sa skladá z 99 % tuku, 0,3 % proteínu a 0,3 % vody. Neobsahuje žiadnu laktózu, a preto je vhodné aj pre ľudí intolerantných na laktózu.
Okrem iného obsahuje nasýtené mastné kyseliny, konjugovanú kyselinu linolovú a globulárnu membránu mliečneho tuku, ktoré obsahujú veľké množstvo zdravých bioaktívnych zložiek. Látky v tomto mliečnom tuku podporujú aj množenie buniek, odumieranie už nefunkčných buniek, zrážanlivosť krvi, základné funkcie nervového systému, sú všeobecne známe svojimi antibakteriálnymi účinkami a pomáhajú procesom znižujúcim cholesterol. Konjugovaná kyselina linolová zase zvyšuje kvalitu tejto potraviny a kyselina maslová udrží ghee omnoho dlhšie čerstvé.
Vďaka svojmu zloženiu podporuje chudnutie, no nespôsobuje ho, ľahko sa trávi a má vysoké energetické hodnoty.
Podľa výskumov má ghee blahodarné účinky pri rôznych ochoreniach, ako sú:
- Rakovina (prsníka, gastrointestinálneho traktu, hrubého čreva a konečníka)
- Diabetes
- Obezita
- Ateroskleróza
- Ochorenia kostí
Na druhej strane obsahuje relatívne nízky podiel minerálov a aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v obyčajnom masle, a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Negatívne účinky ghee nie sú zatiaľ úplne známe, no vieme, že všetkého veľa škodí. Tiež netreba zabúdať na to, že ghee je tuk v takmer 100 % forme, a preto je odporúčaná dávka maximálne 2-3 čajové lyžičky denne, ideálne v rámci varenia.
Redakcia
Foto: Envato Elements