Liečivé účinky Aloe Vera (Ghritkumari) a ako ho pridať do jedálneho lístka
Aloe Vera je známe svojimi mnohými zdravotnými benefitmi. Je využívané ako alternatívna mnohých liečiv, ale pozitívne vplýva aj na pokožku a vlasy. Aloe Vera, tiež známe pod názvom ghritkumari, pochádzajúce z hindčiny, je celosvetovo uznávanou bylinou, nielen pre svoje lekárske využitie, ale aj pre jednoduchosť jej pestovania. Nie je náročná na starostlivosť a vyhovuje jej interiér rovnako ako exteriér. Vyrastie v kvetináči aj v zemine na záhrade a spracováva sa rovnako jednoducho ako sa o ňu stará. Má veľmi prístupnú jedlú gélovú dužinu nachádzajúcu sa v každom liste.
Najznámejšie sú rôzne spôsoby externého použitia Aloe Vera, na príklad na pokožku pri popáleninách, ale aj na zmiernenia iného podráždenia pokožky, či na zlepšenie kvality a rastu vlasov. Portál NDTV Food Desk priniesol informácie o zdravotných výhodách, ale najmä o spôsoboch využitia tejto rastliny v jedlách.
Výživové hodnoty a zdravotné výhody Aloe Vera
Je známe svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Je to tak pre množstvo polyfenolov nachádzajúcich sa v ňom, ktoré majú antioxidačné účinky. Fungujú ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, krvných zrazenín a niektorých typov rakoviny. Tiež pomáhajú lepšiemu tráveniu vyrovnávaním črevnej flóry, funkcii mozgu a udržiavaniu zdravej hladiny cukru v tele. Môže sa konzumovať, ale aj aplikovať na pokožku.
Konzumácia Aloe Vera
Vzhľadom na jej dostupnosť a jemnú bylinkovú chuť sa táto rastlina často používa do nápojov či v jedlách. Nutrične najefektívnejšie je využitie v jeho surovom stave. Preto sa pozrieme na spôsoby spracovania a použitia tejto byliny.
- Džús z Aloe Vera je jednou z najjednoduchších foriem jeho konzumácie. Na prípravu je ideálne odrezať mäsitý list zo spodnej časti rastliny, keďže tie sú najzrelšie. List treba zbaviť vrchného zeleného obalu a vydlabať gél z listu. Gél treba umyť a následne pridať do pitnej alebo kokosovej vody s troškou medu na osladenie. Pre výraznejšiu chuť je možné pridať aj ovocné či zeleninové džúsy. Po zmixovaní je tento džús pripravený na konzumáciu.
- Gél z Aloe Vera v šalátovom dresingu pridá výživovú hodnotu šalátu. Tento gél má slizkú konzistenciu, ktorá sa dá príjemne zmiešať s olivovým olejom alebo octom.
- Aloe Vera kocky ľadu dokážu urobiť z obyčajného smoothie osviežujúci letný nápoj či pokrm. Okrem iného však chladivé Aloe Vera dokáže výrazne zjemniť podráždenie pokožky pri popáleninách.
Aj napriek mnohým kladným účinkom sa neodporúča konzumovať na dennej báze a je veľmi dôležité spracovať ho správne. Pri odstraňovaní častí treba zbaviť rastlinu celej vrchnej časti, pretože tá ako jediná môže vyvolať vedľajšie účinky. Taktiež sa odporúča skonzultovať pridanie tejto suroviny do svojho jedálneho lístka s výživovým poradcom alebo dietológom, poprípade alergiológom.
Redakcia
Foto: Envato Elements
Zdroje:
THE NEW YORK ACADEMY OF SCIENCES