Reklama

Ortopedický magazín logo
VITAJTE
Ortopedický magazín logo
Slider

Domáca výroba Ghee – ako na to

Domáca výroba Ghee – ako na to

Ghee je typ prepusteného masla, ktoré má mnoho priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Udržuje zdravú hladinu cholesterolu, podporuje zrážanlivosť krvi, zdravé vytváranie a odumieranie buniek, pomáha pri ochoreniach ako je diabetes, rakovina, obezita, ateroskleróza, rôzne ochorenia kostí, podporuje chudnutie a prijímanie živín a má antibakteriálne účinky. Ako vyzerá domáca výroba Ghee? 

Oproti klasickému maslu má ghee väčší záber priaznivých účinkov. Je to preto, že je vyrábané pri teplote pod 100 stupňov Celzia. To dovoľuje zanechať množstvo živín, ktoré by boli zničené pri spracovávaní ghee pri vyšších teplotách. 

Ghee je dostupné aj v predajniach, no domáca výroba má svoje čaro a dokonca je aj ekonomicky výhodnejšia. Jeho výroba zaberie hodinu času, no používať domáce ghee môžete potom týždne až mesiace.

Postup na domácu výrobu ghee

Potrebujete:

  • Holandskú panvicu, zásobný hrniec alebo inú panvicu s hrubým dnom
  • Kvalitné nesolené kravské maslo
  • Najjemnejšiu sieťovinovú gáz, alebo mušelín
  • Hodinu času

Postup – výroba Ghee:

  1. Maslo dajte na panvicu a nechajte ho roztopiť na miernom ohni bez miešania
  2. Keď je maslo roztopené, nechajte ho jemne podusiť. Zníženie alebo zvýšenie teploty treba vtedy, keď sa maslo začne variť, alebo dusenie trvá príliš dlho. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena z mliečnej sušiny, ktorá sa oddelí od tekutého tuku. Nemiešajte.
  1. Biela pena sa začne zmenšovať a stratí na penovitosti. Tekutý tuk pod ňou začne naberať zlatistú farbu a vôňa sa zintenzívni. Počas tohto procesu, ktorý trvá 30 až 45 minút, neodchádzajte a sledujte panvicu. 
  2. Ghee je hotové v momente, keď väčšina mliečnej sušiny zhnedne, usadí sa na spodku panvice a chytí karamelovo-orieškovú vôňu. Zvyšok bielej vrstvy z povrchu odstráňte tak, aby ste videli na spodok panvice cez priehľadný zlatistý tekutý tuk. Ghee by malo mať silnú vôňu masla a chutiť intenzívne po orieškoch. Panvicu dajte dole z ohňa a ghee nechajte pár minút chladiť. 
  3. Pripravte si gázu/mušelín na prefiltrovanie čistého ghee od zvyšných, väčších čiastočiek. Preložte väčší kus látky tak, aby sa skladala z 3-4 vrstiev a umiestnite ho do sitka alebo cediča umiestnenom na veľkom pohári či miske. 
  4. Teplé ghee pomaly lejte do sitka vystlaného gázou a nechajte celé pretiecť do nádoby pod ním. 
  5. Hnedú mliečnu sušinu, ktorá ostala na povrchu gázy po precedení tekutého tuku, môžeme vyhodiť a gázu jarou a vodou umyť. Gázu môžeme použiť znova. 
  6. Ghee prelejte do uzatvárateľnej čistej nádoby na uskladnenie. Prikryte suchou textilnou látkou/utierkou a nechajte chladiť približne 12 hodín. Keď je úplne vychladnuté, môžete ho uzavrieť a skladovať aj pri izbovej teplote, mimo priameho slnka počas 6 až 12 mesiacov. 
  7. Vaše ghee je hotové. 

Odporúčaná denná dávka by nemala presiahnuť 3 čajové lyžičky. Odporúča sa konzumovať v rámci tepelnej úpravy stravy. 

https://therealfooddietitians.com/how-to-make-ghee/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Copyright 2021 © Factory 457 s.r.o.

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Pripojte sa k nášmu zoznamu adresátov a dostávajte každý týždeň výber najzaujímavejších správ zo sveta Ortopedického magazínu.

Úspešne ste sa prihlásili k odberu.

Share This