Chce sa vám po niektorých jedlách spať? Je za tým tryptofán?
Poznáte ten pocit, dobre ste sa naobedovali a napriek tomu, že z postele ste vstali iba pred štyrmi hodinami, najradšej by ste sa tam vrátili a dopriali si ešte dve hodinky spánku. Takto na vás vplývajú iba niektoré jedlá. Pravda alebo mýtus?
Vajcia, hovädzie a bravčové mäso, banány, sladké zemiaky, treska aj rôzne morské ryby. Toto všetko sú potraviny bohaté na esenciálnu aminokyselinu ‒ tryptofán, ktorá podporuje produkciu serotonínu a melatonínu ‒ hormónov šťastia. Naše telo si nevie tryptofán vytvárať samo, preto si ho musí nájsť v potrave.
Ide o účinnú látku, ktorá dokáže pomôcť aj pri regenerácii organizmu. Základom je totiž navodenie dobrého spánku, ktorému dokáže pomôcť svojím upokojujúcim účinkom. To dokáže tým, že pozitívne ovplyvňuje vylučovanie serotonínu, ktorý navodzuje dobrú náladu.
Potraviny bohaté na na tryptofán:
Halibut, losos, sardinky, krevety
Hovädzie a bravčové mäso
Hrášok, špenát, špargľa, sladké zemiaky
Maliny, banány, čučoriedky
Nie na každého musia jedlá bohaté na túto esenciálnu aminokyselinu fungovať rovnako. U niekoho sa pocit ospalosti dostaviť nemusí. Vo všeobecnosti by podľa prieskumov malo platiť, že potraviny bohaté na tryptofán alebo jeho pravidelné užívanie dokáže pomôcť k rýchlejšiemu spánku, to však ešte nemusí znamenať kvalitnejší ani dlhší spánok. U pozorovaných pacientov, ktorí trpeli silnejšou formou nespavosti, sa upokojujúci vplyv tryptofánu prejavoval iba minimálne.
Dlhodobý nedostatok tryptofánu môže viesť k podráždenosti, poruchám spánku, demencii.
Redakcia, zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6764927/
Foto: ilustračné, Envato Elements