Reklama

Seniori by mali jesť menšie porcie a častejšie. Myslieť treba aj na príjem soli

Seniori by mali jesť menej a častejšie.

Seniori by si mali strážiť aj denný príjem soli. Foto: ilustračné, Envato Elmenets

Seniori by nemali zabúdať na dodržiavanie zdravej výživy a stravovacích návykov. Sú dôležité pre zachovanie dobrej kvality života v seniorskom veku. Podľa Úradu verejného zdravotníctva by mali jesť v priebehu dňa častejšie a v menších množstvách. Jedlo by malo byť pripravené tak, aby bolo ľahko stráviteľné. Večeru by mali zjesť najneskôr dve hodiny pred spánkom.

Pracovníci z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu pripomínajú:

Raňajky majú pokryť zhruba 20 percent z denného energetického príjmu

Obed by mal pokryť asi tretinu denného energetického príjmu

Večera štvrtinu denného energetického príjmu

,,Desiata a olovrant by mali pokrývať asi desať percent z denného príjmu energie,“ vysvetlili odborníci s tým, že u obéznych osôb sa odporúča mať väčší časový odstup medzi raňajkami a večerou.

Strava starších ľudí by mala obsahovať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, najmä listovej. „U starších osôb je častým javom deficit železa a selénu, ako aj vitamínu C, A, E a skupiny B. Spomalené pochody látkovej premeny sú pozitívne ovplyvňované dostatočným príjmom vitamínov. V zásade sa ich potreba nelíši od potreby v dospelom veku, dokonca je napríklad potreba vitamínu B12 vyššia. Skôr ako výživové doplnky odporúčame prijímať vitamíny v ich prirodzenej forme,“ vysvetlili.

Voda

Odborníci upozorňujú, že vo vyššom veku klesá pocit smädu, preto by si mali seniori pitný režim pripomínať napríklad vo forme pripomienok na chladničke alebo nosením plnej fľaše všade so sebou. U osôb nad 65 rokov sa v rámci pitného režimu odporúča vypiť približne 2250 mililitrov tekutín za deň, pričom by ich mali prijímať rovnomerne počas dňa. Ideálne na pitie sú čistá voda, rôzne bylinné čaje, prípadne čerstvé šťavy riedené vodou.

Pozor na soľ

Príjem kuchynskej soli je podľa odborníkov potrebné obmedzovať do päť gramov denne. Vyšší príjem soli v strave súvisí so zvýšenými hodnotami krvného tlaku a s výskytom hypertenzie, hlavne pri súčasnom nízkom príjme draslíka. Odporúčajú preto nedosáľať hotové jedlá a redukovať v jedálničku potraviny s vysokým obsahom soli, ako napríklad údeniny, konzervované potraviny, slané oriešky či lupienky.

Redakcia, tasr

Foto: ilustračné, Envato Elements

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Copyright 2022 © epoc pro, s.r.o.

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Pripojte sa k nášmu zoznamu adresátov a dostávajte každý týždeň výber najzaujímavejších správ zo sveta Ortopedického magazínu.

Úspešne ste sa prihlásili k odberu.

Share This