Revolúcia školského stravovania? Projekt Skutočne zdravá škola vzdeláva o jedle a výžive
Projekt Skutočne zdravá škola plánuje priniesť revolúciu do školského stravovania. Ide o komplexný program stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre všetky materské, základné a stredné školy. Má za cieľ pomáhať v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Učí žiakov, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na náš organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje svet, v ktorom žijeme. TASR o tom informovali z občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.
Cieľom programu je tiež dostať kvalitné, čerstvé a sezónne produkty od domácich výrobcov a pestovateľov do škôl. Projekt získal podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Vďaka nej prichádza k revízii stravovania na školách a tie sa dočkajú doplnenia aplikácie, ktorá obsahuje vysvetlenie práce s materiálno-spotrebnými normami a receptúrami.
„Cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je zatraktívniť stravovanie v školskej jedálni a pozdvihnúť ho na úroveň stravovania v reštauráciách nielen zvýšením kvality používaných surovín pri príprave jedál, ale aj podporou lokálnych farmárov a výrobcov, ktorí budú suroviny dodávať,“ uviedol Mikuláš Prokop z MŠVVaŠ SR, ktorý je poverený školským stravovaním.
Myšlienka projektu rieši okrem samotnej prípravy jedla, celý komplex stravovania. Prostredníctvom vzdelávania detí a žiakov sa snaží mapovať akúsi cestu jedla od vzniku surovín, až po servírovanie na tanier.
Pomoc jedálniam
V rámci školského stravovania sa uľahčí vedúcim školských jedální aj práca pri príprave vyváženého stravovania.
„Vďaka úprave aktuálnych noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa princípov z aplikácie odpadne vedúcim práca navyše pri prepočte a úprave jednotlivých receptúr. Upravené receptúry budú odrážať aktuálne odporúčania pre výživu detí, čo je dôležité aj z hľadiska primárnej prevencie neprenosných chronických ochorení, ako je napríklad diabetes. Tiež hypertenzia, rakovina, ale aj z hľadiska budovania zdravých stravovacích návykov detí a prevencie podvýživy, ako aj obezity a s nimi spojenými zdravotnými ťažkosťami,“ priblížila nutričná vedkyňa Ivana Kachútová, ktorá je jednou z odborných garantiek programu.
Podávané jedlá budú podľa nej vďaka postupne realizovaným zmenám okrem iného pripravované iba z čerstvých potravín bez použitia dochucovadiel. Bohatšie na zeleninu, zvýši sa podávanie celozrnných obilninových výrobkov a rastlinných bielkovín, zníži sa podiel pridaného cukru a celkovo budú receptúry nutrične vyváženejšie.
Do konca roka je na pláne prijať do programu okolo 80 škôl z celého Slovenska.
Zdroj: TASR
Foto: ilustračné, Envato Elements