Ortopedický magazín logo

Reklama

Otrava jedlom 

otrava jedlom

Otrava je chorobný stav ľudského organizmu, ktorý je vyvolaný prítomnosťou nejakého jedu v tele. Otrava jedlom predstavuje všetky ochorenia, ktoré vznikli v dôsledku konzumácie kontaminovaných potravín. Najčastejšou príčinou otravy jedlom je konzumácia potravín, v ktorých sa premnožili niektoré baktérie a vírusy. Závažnosť otravy jedlom sa líši v závislosti od toho, akou baktériou alebo vírusom bolo jedlo kontaminované.

Aké sú najčastejšie príznaky otravy jedlom?

Príznaky môžu byť od miernych až po závažné a líšia sa v závislosti od množstva a intenzity kontaminácie prehltnutej potraviny. 

Medzi tie najčastejšie patria:

  • žalúdočné ťažkosti,
  • žalúdočné kŕče,
  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • hnačka,
  • horúčka,
  • dehydratácia.

otrava jedlom

Aké sú najčastejšie ochorenia z potravín?

  • Salmonela – najrozšírenejšie ochorenie z potravín na svete.  Pochádza najčastejšie z vajec, majonézy (vajíčka tepelne neupravené) a mäsa či výrobkov z neho. Príznaky: horúčka, zimnica, vracanie, hnačky, bolesti brucha. Salmonela je nebezpečná najmä z dôvodu, že sa človek rýchlo dehydruje, čo u malých detí, starých ľudí a osôb trpiacich inou chorobou môže poškodiť orgány či spôsobiť smrť. V ČR ročne umrie 20 – 25 ľudí na toto ochorenie. 
  • Týfus – črevné ochorenie, prenáša sa znečistenou vodou, mliekom, zriedkavo mäsovými výrobkami či zmrzlinou. Príznaky: bolesti hlavy, hnačky, horúčky.
  • Žltačka – vírusové ochorenie pečene, ktorého zdrojom nákazy môže byť surové mäso, vajcia, mlieko, ustrice. Príznaky: nechutenstvo, bolesť hlavy a bolesť v oblasti pečene, žltá pokožka.
  • Botulizmus – botulotoxín = klobásový jed – patrí medzi najprudšie jedy. Nachádzať sa môže v údeninách a v neodborne vyrábaných mäsových a zeleninových konzervách. Nakazenú konzervu je ťažké rozoznať.

Ktoré potraviny sú najrizikovejšie?

  • surové alebo málo tepelne upravené mäso,
  • nepasterizované paštéty alebo mäsové nátierky, 
  • surové alebo málo tepelne upravené ryby,
  • nepasterizované mlieko,
  • syry vyrobené z nepasterizovaného mlieka,
  • jedlá, ktoré obsahujú surové alebo málo tepelne upravené vajcia,
  • neumyté čerstvé ovocie,
  • surové klíčky.

Kto je v najväčšom ohrození?

Niektoré skupiny ľudí sú náchylnejšie na ochorenia prenášané potravinami. To znamená, že je u nich vyššia pravdepodobnosť ochorenia z kontaminovaných potravín. A v prípade ochorenia sú následky oveľa vážnejšie. Medzi tieto skupiny patria:

  • tehotné ženy,
  • deti mladšie ako 5 rokov,
  • dospelí vo veku 65 rokov a starší,
  • ľudia, ktorých imunitný systém je oslabený v dôsledku inej choroby alebo liečby.

otrava jedlom

Ako sa vyhnúť otrave jedlom?

Každá z uvedených rizikových potravín má svoju menej rizikovú alternatívu, ktorá sa dá jednoducho dosiahnuť.  Potravinu je dôležité vždy dôkladne umyť a uvariť/upiecť a pracovať skôr s pasterizovanými potravinami. Tiež je dôležité kupovať neporušené či nepoškodené potraviny a vždy skontrolovať dátum spotreby. 

Ako bezpečne skladovať zvyšky jedál?

Potraviny vložte do plytkých nádob a čo najskôr vložte do chladničky alebo mrazničky, aby sa schladili. Uvarené zvyšky spotrebujte do 4 dní. Zvyšky jedla ohrievajte minimálne na teplotu 74 °C. Zlikvidujte všetky potraviny ponechané pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny a jednu hodinu, ak je vonkajšia teplota vyššia ako 32 °C.

Ktoré potraviny vyhodiť v rámci prevencie?:

  • potraviny, ktoré neboli adekvátne chladené,
  • potraviny s neobvyklým zápachom, farbou či štruktúrou,
  • potraviny, ktoré mohli prísť do kontaktu s inou kontaminovanou potravinou.

Čo robiť pri podozrení z otravy jedlom? 

  • Mať stály prísun tekutín (napr. čaj, minerálka, vývar…).
  • Pri pocite hladu skúsiť zjesť potraviny, ktoré sú šetrné k tráviacemu traktu (napr. banán, ovsené vločky, ryža, hrianka, varené zemiaky…).
  • Dodať telu prostriedky na očistu od škodlivých baktérií (voľnopredajné lieky proti hnačke nie sú dobrým spôsobom liečby otravy jedlom, lepší je napr. zázvorový čaj, ktorý upokojuje žalúdok a pomáha telu čistiť sa).

Kedy je stav natoľko vážny, že treba vyhľadať lekára? 

Príznaky otravy jedlom zvyčajne netrvajú dlhšie ako 48 hodín. Ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako 48 hodín, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Ak sa stav zhoršuje alebo sú príznaky od začiatku závažnejšie, je nutné vyhľadať odbornú pomoc okamžite, nečakať či po 48 hodinách neustúpia. Vážne príznaky sú najmä:

  • krv v stolici,
  • závraty,
  • silné žalúdočné kŕče,
  • svalová slabosť,
  • nízky tlak.

Aké dlhodobé následky môže spôsobiť otrava jedlom?

Medzi závažné dlhodobé následky (spojené s niekoľkými bežnými typmi otravy jedlom) patria hlavne:

  • zlyhanie obličiek,
  • chronická artritída,
  • poškodenie mozgu a nervov,
  • smrť.

Redakcia

Zdroje: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

Centrum rozvoja znalostí o potravinách n. o. 

 

About Author

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Pripojte sa k nášmu zoznamu adresátov a dostávajte každý týždeň výber najzaujímavejších správ zo sveta Ortopedického magazínu.

Úspešne ste sa prihlásili k odberu.

Share This