Čakáte dieťa? Kyselina listová je kľúčom k zdraviu a prevencii vrodených porúch
Kyselina listová výrazne prispieva k prevencii diagnózy, ktorej sa obáva každá budúca matka. Okrem zníženia rizika rázštepu chrbtice má ďalšie skvelé vlastnosti, na ktoré by ste najmä počas tehotenstva nemali zabúdať.
Tehotenstvo je jedným z najkrajších období života nielen budúcej mamy, ale aj celej rodiny. Pre matku je však toto obdobie ťažkou skúškou a môže znamenať veľkú záťaž pre jej organizmus. Vhodnou výživou a doplnkami sa dá predchádzať viacerým diagnózam a ťažkostiam.
Medzi najdôležitejšie látky, ktoré by tehotná žena prijímať, patria omega 3 mastné kyseliny, vitamíny A a D, či C. Tým najdôležitejším prvkom, ktorý je počas tehotenstva potrebné prijímať, je však práve kyselina listová.
Prečo práve ona?
Kyselina listová patrí medzi dôležité vitamíny skupiny B. Býva dokonca označovaná aj ako vitamín B9 alebo tiež folát. Spoločne s vitamínom B1 sa podieľa na tvorbe DNA. Je známe, že táto kyselina tiež prispieva k deleniu buniek a jej nedostatok môže priamo viesť k vývojovým poruchám, či k predčasnému pôrodu. Medzi jej ďalšie výhody (nielen počas tehotenstva) patrí aj:
- Prispievanie k vyváženej krvotvorbe
- Prispievanie k dobrému psychickému stavu
- Podieľanie sa na správnom metabolizme
- Znižovanie pocitu vyčerpania a únavy
- Posilňovanie imunitného systému
Ideálny scenár počíta so zvýšením jej príjmu už niekoľko mesiacov pred samotným otehotnením. Zvýšením príjmu najlepšie pripravíte svoje telo na správny vývoj plodu.
Kyselina listová a rázštep chrbtice
Práve počas prvých dní a týždňov tehotenstva sa totiž tvorí mozog a miecha. V tejto dôležitej etape vývoja plodu je dostatočný príjem kyseliny listovej viac ako potrebný. Funguje totiž ako úžasný liek a skvelá prevencia. Jej dostatok pred samotným počatím a obzvlášť v prvých týždňoch tehotenstva dokáže významne znížiť riziko rázštepu chrbtice. Niektoré štúdie uvádzajú, že až o 75 percent. Rázštep chrbtice je síce veľmi vzácna diagnóza, no aj napriek tomu by sa nemala brať na ľahkú váhu.
Ako ju najlepšie získať
Kyselina listová je predovšetkým obsiahnutá v listovej zelenine. Jej skvelými prirodzenými zdrojmi sú aj kvasnice, ale napríklad aj kuracia pečeň. Tepelným spracovaním sa síce znehodnotí viac ako 90% kyseliny, avšak aj živočíšne produkty patria k jej bohatým zdrojom.
Ďalšie potraviny, bohaté na kyselinu listovú sú:
- Špenát
- Hrach
- Reďkovka
- Biela fazuľa
- Paradajky
- Cícer
- Maliny
- Ovsené vločky
Vo vyspelých štátoch si hodnotu kyseliny listovej uvedomujú natoľko, že bežné potraviny, ako droždie, či múka, sú o ňu obohatené. Pri neplánovaných tehotenstvách sa totiž často stáva, že matka počas kritických prvých dní a týždňov nedbá o zvýšený príjem tejto kyseliny. Vďaka obohateným potravinám ju však dostáva v dostatočnom množstve. A výsledky sa dostavujú. V týchto krajinách aj vďaka kyseline listovej postupne výrazne klesá počet vrodených porúch.
Potraviny však nestačia. Viacerí odborníci odporúčajú príjem kysliny listovej aj prostredníctvom výživových a vitamínových doplnkov, pri ktorých je jej vstrebateľnosť do organizmu až 100%.
Redakcia
Foto: ilustračné, Envato Elements