Ortopedický magazín logo

Reklama

Blahodárne účinky cesnaku a cibule na vaše zdravie

Blahodárne účinky cesnaku a cibule na vaše zdravie

Cesnak aj cibuľa patria medzi základné ingrediencie v európskej kuchyni. Obidve sú známe svojou špecifickou prenikavou vôňou a chuťou. Už v staroveku sa využívali nielen v kuchyni, ale aj v medicíne ako liek proti mnohým ochoreniam a neduhom. Predpokladá sa, že cesnak aj cibuľa pochádzajú z Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. V dnešnej dobe, keď je využitie alternatívnych foriem medicíny na vzostupe, sú pozitívne účinky cesnaku a cibule predpokladom na ich zaradenie medzi tzv. „superpotraviny“. Poznáte blahodárne účinky cesnaku a cibule na vaše zdravie? 

Cibuľa ako liek

Cibuľa (latinsky Allium cepa L.) je dvojročná rastlina z čeľade cesnakovité (Alliaceae), ktorá je svojimi vlastnosťami príbuzná cesnaku. Cibuľa je bohatá na silné zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré sú zodpovedné za jej štipľavý zápach a tiež pozitívne zdravotné účinky. 

Existuje niekoľko rôznych druhov cibule, cez najznámejšiu bielu, žltú a červenú cibuľu až po jarnú a sladkú cibuľu, ktorá sa používa najmä v surovom stave. Všetky tieto odrody majú hneď niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie:

  • Vysoký obsah antioxidantov – cibuľa je nabitá antioxidantmi, medzi ktoré patrí napríklad aj látka rastlinného pôvodu zvaná kvercetín. Kvercetín patrí medzi žlté farbivá (tzv. flavonoidy), ktoré dávajú rastlinám žiarivú farbu a má silné protizápalové účinky. Je spájaná najmä s potláčaním symptómov astmy, bronchitídy a nádchy.
  • Prevencia proti rakovine – na základe niekoľkých štúdií bolo dokázané, že zvýšený príjem cibule môže viesť k zníženému riziku výskytu rakoviny. Týka sa to najmä rôznych druhov gastrointestinálnych rakovín ako rakoviny prostaty, hrubého čreva a žalúdka. Vedci teda potvrdili koreláciu medzi príjmom cibule a nižším výskytom rakoviny, a to práve v dôsledku obsahu síry a vitamínu C, ktorý pomáha bojovať proti tvorbe voľných radikálov, spôsobujúcich rakovinu.
Účinky cibule a cesnaku na vaše zdravie
Podľa vedcov môže konzumácia cibule viesť k zvýšenej hustote kostí.
  • Ochrana proti choroboplodným zárodkom – pre mnohých ľudí je jedna z hlavných nevýhod používania cibule v kuchyni práve jej prenikavý zápach, ktorý spôsobuje slzenie. Avšak aj táto vlastnosť cibule má pozitívne účinky na zdravie. Keď si pri slzení totiž oči utrieme, zbavujeme tak oči chorobopolodných zárodkov, čím ich udržiavame zdravé a bez baktérii. Podobný efekt nastáva aj pri ostatných slizniciach.
  • Zlepšenie hustoty kostí podľa vedcov môže konzumácia cibule viesť k zvýšenej hustote kostí, a to najmä u žien po menopauze. Ženy, ktoré jedli cibuľu častejšie, mali podľa týchto štúdii lepšiu hustotu kostí ako tie, ktoré cibuľu nikdy nejedli. 
  • Podpora zdravia gastrointestinálneho traktu a hladiny cholesterolu – cibuľa je spájaná s pozitívnymi účinkami na gastrointestinálny trakt, keďže vďaka unlínu zabraňuje zápche, zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi, zvyšuje vstrebávanie živín a podporuje zdravú hustotu kostí. Výskumy ukazujú, že cibuľa môže znižovať hladinu cholesterolu. 

Liečivé účinky cesnaku

Cesnak je jedna z najčastejšie používaných ingrediencií nielen v slovenskej, ale aj v svetovej kuchyni. Narozdiel od cibule sa skladá zo strúčikov, ktoré tvoria cesnakovú hlávku. 

Najväčším pestovateľom cesnaku je Čína, odkiaľ je ďalej dodávaný do celého sveta. 

Účinky cesnaku a cibule na vaše zdravie
Cesnak reguluje hladinu cholesterolu prostredníctvom zlúčeniny nazývanej alicín, ktorá je zodpovedná za jeho štiplavú arómu

Cesnak je charakteristický výraznou vôňou aj chuťou a s cibuľou zdieľa niektoré hlavné pozitívne účinky na zdravie.

  • Prevencia hypertenzie a cukrovky – podľa niekoľkých štúdií obsahuje cesnak jedinečné zlúčeniny (organosírne zlúčeniny) a prírodné antioxidanty (polyfenoly), ktoré sú zodpovedné za boj proti rôznym chorobám. Vedci takisto uviedli, že cesnak, biela cibuľa a fialová cibuľa sa dajú použiť na liečbu alebo prevenciu cukrovky a hypertenzie. 
  • Podpora zdravia srdca – cesnak reguluje hladinu cholesterolu prostredníctvom zlúčeniny nazývanej alicín, ktorá je zodpovedná za jeho štiplavú arómu. Alicín zabraňuje oxidácii cholesterolu a tiež pomáha udržiavať krvné cievy uvoľnené, čím je účinnou prevenciou pred mozgovými príhodami a infarktmi.
  • Prvá pomoc pri nádche a zápaloch – cesnak je používaný ako domáci recept pri prvých známkach rôznych ochorení, ako napríklad aj nádcha alebo rôzne infekcie. Vďaka antiseptickým vlastnostiam je všeobecne známym liekom na bolesti uší a očné infekcie a liečbu infikovaných rán. Cesnak sa používa aj na zmiernenie bolestí brucha, zmiernenie symptómov nádchy a pri poskytovaní úľavy pacientom s astmou.

Blahodárne účinky cesnaku a cibule na vaše zdravie sú nespochybniteľné. Myslite však na pravidlo, že všetkého „treba s mierou“.

Redakcia

Zdroje:

www.naturpedia.com

www.naturalnews.com

www.zdravopedia.sk

www.pravda.sk

www.vegmart.sk

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.medaprex.sk

Foto: Envato Elements

About Author

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Pripojte sa k nášmu zoznamu adresátov a dostávajte každý týždeň výber najzaujímavejších správ zo sveta Ortopedického magazínu.

Úspešne ste sa prihlásili k odberu.

Share This